Monday, November 19, 2007

نبوت -9
دیاری هه ینی - 141


مزایای دعوت انبیاء
1. ربّانی بودن رسالت
اولین امتیاز مربوط به عقیده آنهاست. چون این عقیده برگرفته از ذکاوت و تأمل آنها بر وضعیت موجود نیست و یا از احساس درونی آنها و دل نازک و یا از تجارب وسیعشان و حکمت و کاردانی آنها نمی باشد. بلکه مصدر و منبع رسالت پیامبران که برای آن انتخاب شده اند ، وحی آسمانی است و قطعاً با حکما ، فلاسفه و اندیشمندان جوامع مختلف تفاوت دارد. چون آنها تربیت یافته محیط خود هستند و به عنوان رد فعل جامعه خود به داشتن باور خاص و یا انجام عملی که برخاسته از جامعه خود می باشد ، مجبور شده اند. ( یونس/16).
پیامبران متاثر از عوامل درونی و یا وضعیت و جو محیط نمی شوند. درباره حضرت محمد(ص) می فرماید: ( نجم/4-3 ) : پیامبر از روی هوس حرف نمی زند و هر چه می گوید وحی است که به او القا شده است.
این امر بزرگترین علامت و نشانه امتیاز پیامبران بر بزرگان و اندیشمندانی است که پیام و نظریه هایشان زاده محیط و فرهنگ و آداب و رسوم جامعه و پاره ای از مشکلات جسمی- روحی خود آنهاست. دعوت انبیا ربانی و آسمانی است.

2. دعوت خالصانه برای خداوند سبحان
اهداف و مقاصد شخصی در دعوت انبیا جایگاهی نداشته و اجر و پاداش فردی را از کسی نخواسته اند. بلکه هدفشان کسب رضایت خداوند است و ثواب و اجرشان را نیز تنها از خدا خواسته اند. (هود/51) : ای قوم من ، از شما پاداشی نمی خواهم. پاداش من را کسی می دهد که من را خلق کر ده است.
همین دو خصلت باعث متأثر گشتن افراد منصف به رسالت آنها بوده است.
3. سادگی دعوت و عدم تکلّف
سادگی رمز موفقیت دعوت انبیاست. هیچگاه چیزی را نگفته اند که مردم آن را نفهمند و یا مربوط به خواص مردم باشد. ما در عصر کنونی می بینیم که نظریات مختلف سیاسی و اجتماعی وجود دارند که مردم عادی یارای فهم آن را ندارند. چقدر نظریه پردازانی مشهور شده اند ، درحالیکه کلامشان جز پیچیدگی چیز دیگری در آن نیست. سبک کلامی و فلاسفه قدیم و جدید، دردی را دوا نکرده و حقیقتی را بازگو نکرده است. بلکه هر حقیقتی هم که هست ، نزد کلام آسمانی و در دستورات انبیا وجود دارد ؛ آنهم بدون هیچ نوع سختی و پیچیدگی. قرآن این حقیقت را بازگو می کند :
روش کاری پیامبر : ( ص/86) : من از سخت گیران نیستم.
شیوه گفتار و مجادله : (نحل/125) : با حکمت و نصیحت خوب مردم را به راه خدایت دعوت کن و آنطور که شایسته است با آنها بحث و گفتگو کن.

4. هدف مشخص و معلوم
( یوسف/108) : بگو این راه من است که مردم را با آگاهی به سوی خدا می خوانم و پیروان من هم ( چنین می باشند). پیامبر می فرماید شما را بر راه روشن و آشکار قرار داده و ترک نموده ام که شب و تاریکی آن نیز مانند روزش آشکار است. کسی به آن پشت نمی کند و از آن روی گردان نخواهد شد، مگر اینکه به هلاکت و نابودی خواهد رسید.

5. زهد و تقوی : برگزیدن زندگی آخرت بر زندگی دنیا
( قصص/60 ) : و آنچه که نزد خداوند است بهتر و پایدار تر است، مگر تفکر نمی کنید.
الله اکبر و لله الحمد

No comments: